-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Breukgebergte

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Slenk)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De Rijnslenk net ten noorden van Colmar. Kijkrichting is oost. Op de voorgrond zijn de uitlopers van de Vogezen te zien

Wanneer je vanuit Basel in Zwitserland de Rijn afvaart richting Straatsburg, merk je dat je in een vlak, vruchtbaar gebied bent van zo’n 25 km breedte dat aan weerszijden wordt begrensd door een niet al te hoog, oud, door verwering en erosie afgerond gebergte. De Rijn ligt hier precies op de grens van Duitsland en Frankrijk. Aan de Franse kant wordt dat gebied begrensd door de Vogezen en aan de Duitse zijde door het Zwarte Woud.

Als je vanaf de hoogste toppen van die Vogezen naar het Zwarte Woud kijkt, die je grote gelijkenissen tussen die twee gebergten. Het lijkt wel of die twee bergmassieven elkaars spiegelbeeld zijn. Dat klopt ook. In dit gebied komen grote breuken voor in de aardkorst. De aardkorst vertoonde er rekverschijnselen. De korst bewoog hier uit elkaar. Dat betekende dat er wat ruimte vrijkwam. Gedeelten van het gebied zijn weggezakt tussen die breuken in.

Door dat wegzakken ontstonden er hoogteverschillen. De weggezakte delen noemt men slenken, de hoog gebleven delen de horsten. Zo ligt de Rijn tussen Basel en Straatsburg in zo’n weggezakt gedeelte van de aardkorst. Men spreekt van de Rijnslenk. Zowel de Vogezen als het Zwarte Woud zijn voorbeelden van een horst.

Definitie

Gebergte waarbij hoogteverschillen ontstaan door het wegzakken of omhoog komen van stukken van de aardkorst langs breuken.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen