-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Sterftecijfer

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Gegevens als sterfte, geboorte, migratie en dergelijke moeten natuurlijk altijd berekend worden over een bepaalde periode. Hiervoor kiest men standaard een jaar. Om gebieden goed met elkaar te kunnen vergelijken moet je de absolute aantallen ook altijd omrekenen naar een bepaald aantal mensen, je spreekt dan van relatieve cijfers. Bij demografische gegevens gebruikt men daarvoor een groep van 1000 mensen.

Absolute aantallen sterfgevallen van landen vergelijken is niet zinvol. Iedereen snapt dat er in China jaarlijks meer mensen sterven dan in een klein land als Nederland, maar dat zegt natuurlijk niets over bijvoorbeeld het welvaartsniveau van beide landen. Het is eerlijker als je in beide landen de sterfte uitrekent over een standaardgroep van duizend mensen. Hoe je precies met die relatieve cijfers moet rekenen, kun je lezen op de betreffende wikipagina.

Definitie

Het aantal sterfgevallen per 1000 mensen per jaar.

Voorbeelden

Tekstverband

Het sterftecijfer is een voorbeeld van een demografisch cijfer. Demografie is de wetenschap die zich bezig houdt met bevolkingsontwikkeling. Andere demografische cijfers zijn het geboortecijfer, het immigratiecijfer, het emigratiecijfer enzovoort.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen