-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Stuwwal

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Op het hoogtepunt van de voorlaatste ijstijd, zo’n 140.000 jaar geleden, was het in ons land gemiddeld zo’n 18 graden kouder dan nu. In de zomer kwam de gemiddelde temperatuur maar net boven het vriespunt uit. Door die intense kou waren op aarde een flink aantal landijskappen ontstaan, zo ook in Scandinavië. Het hele Scandinavisch Hoogland was bedekt met een kilometers dikke ijslaag.

Onder invloed van zijn eigen gewicht was dat ijs heel langzaam in beweging. Met een snelheid van ongeveer een kilometer per jaar schoof het richting ons land. Dat ijs wist de noordelijke helft van het land te bereiken. Daar was het niet meer zo dik als in Scandinavië maar nog altijd enkele honderden meters.

Op de rand van de ijsmassa kon dat ijs nog wat harder gaan schuiven door de grote hoeveelheid smeltwater onder het ijs. Dat ijs stroomde in de bestaande dalen en holde die dalen verder uit. Als een bulldozer duwden die gletsjers in die dalen de bestaande afzettingen zijdelings weg en voor zich uit. Aan de rand van die dalen vormden zich heuvels, de zogenaamde stuwwallen.

Definitie

Aarden wallen die door gletsjers zijn opgeduwd.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen