-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Subductie

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In het noordwesten van de VS duikt de Juan de Fuca Plaat onder de Noordamerikaanse plaat. Het schuifvlak gaat onder een hoek van zo'n 45 graden onder de Amerikaanse plaat. Langs het schuifvlak ontstaan aardbevingen. Het opgesmolten korstmateriaal zorgt voor vulkanisme, onder andere de Mount St. Helens en Mount Hood in de staat Washington

Door bewegingen van het vloeibaar gesteente in het bovenste gedeelte van de aardmantel, bewegen ook de bovenliggende delen van de lithosfeer. Die drijven immers op die mantel. De schollen kunnen uit elkaar, langs elkaar of juist naar elkaar toe bewegen.

Bij naar elkaar toe gaande schollen, zullen in de botsingszone grote endogene krachten werken die zorgen voor gebergtevorming, vulkanisme en aardbevingen. Wanneer een oceanische schol tegen een andere oceanische schol botst, zal één van beiden onder een hoek van ongeveer 45 graden onder de andere duiken en langzaam opsmelten in de mantel. Datzelfde gebeurt als een oceanische schol tegen een continentale schol botst. Dat onderduiken noemt men met een duur woord subductie.

Wanneer een oceanische korst botst op een continentale korst, zal altijd de oceanische korst onderduiken. Dat komt omdat de continentale korst uit lichter gesteente bestaat en dus een groter drijfvermogen heeft.

Definitie

Het onderduiken van een oceanische plaat onder een andere oceanische plaat of onder een continentale plaat.

Voorbeelden

Toelichting

Tekstverband: endogene krachten, plaattektoniek, aardschol, opbouw van de aarde, asthenosfeer, aardbeving, tektonische aardbeving, diepzeetrog.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen