-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Tornado

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Tornado met kracht F5 in de staat Manitoba (Canada) in 2007

Mitch woont met zijn familie op het platteland in de staat Nebraska, midden in de Verenigde Staten. Hij woont in een gebied dat deel uitmaakt van Tornado Alley. Amerika wordt elk jaar opnieuw getroffen zo'n 1000 wervelwinden. De meeste daarvan zijn niet zo sterk, maar af en toe is zo'n tornado echt verwoestend en vallen er slachtoffers bij.

De mensen die in Tornado Alley wonen, zijn zo goed mogelijk voorbereid op die tornado’s. Elk jaar ziet Mitch er wel een paar voorbijrazen. De lucht wordt inktzwart en de wolken hangen dreigend naar beneden. De lucht tolt, tegen de wijzers van de klok in, rond. De lucht kan zo snel gaan draaien, dat onder uit de wolk een trechtervormige slurf ontstaat die de grond kan bereiken.

Dan is het echt zaak om te schuilen. De meeste huizen hebben een schuilkelder waar je veilig bent. Het beste kunnen mensen hun deuren en ramen open laten staan. Dan is het drukverschil met de buitenlucht het minst en de kans groter dat het huis de tornado overleeft. Daarna begint het angstige afwachten tot de tornado voorbij is. Het spoor dat de tornado achterlaat is meestal niet breder dan een paar honderd meter. De kans is dus niet zo groot dat jouw huis getroffen wordt. Gebeurt dat toch, dan is het waarschijnlijk puinruimen geblazen en hoop je dat je het er levend vanaf hebt gebracht.

Definitie

Snel ronddraaiende wervelwind.

Voorbeelden

Toelichting

Tornado in de staat Oklahoma in 1999. Oklahoma ligt in het gebied dat we kennen als Tornado Alley
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen