-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Passaat

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Trade wind)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Toen Columbus in 1492 op ontdekkingsreis ging en probeerde via de westelijke route richting Azië te varen, wist hij dat op onze breedtegraden de wind verkeerd staat. Hij zou dan met honderden keren overstag gaan, dus vooral tegen de wind in moeten varen. Daarom voer Columbus langs de kust van Afrika naar het zuiden, totdat hij in het gebied van de noordoostpassaat kwam. Tussen ongeveer 30 graden noorderbreedte en de evenaar waait een zeer constante wind, die vanuit het subtropisch hogedrukgebied waait in de richting van de evenaar. Met de wind in de rug ontdekte Columbus een paar weken later Amerika. Hij ging daar aan wal op het Caribische eiland Salvador, dat deel uitmaakt van de Bahama-eilanden.

Definitie

Krachtige en erg constante wind aan de aardoppervlakte, die vanuit de hogedrukgebieden op 30 graden noorder- en zuiderbreedte steeds uit dezelfde richting terug naar het lagedrukgebied bij de evenaar waait.

Voorbeelden

De belangrijkste windrichtingen op aarde. Met de gele pijlen wordt de noordoostelijke passaat aangegeven en met bruine pijlen de zuidoostpassaat

Er zijn twee passaatwinden:

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen