-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Turkije

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De grote brug over de Bosporus in Istanbul

De grootste stad van Turkije, Istanbul, ligt aan weerszijden van de Bosporus. Dit water vormt de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Aan de westzijde ligt het oudste gedeelte van de stad dat al bestond in de tijd van het Romeinse Rijk. De stad werd toen Constantinopel genoemd. Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk was de stad de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Later werd de naam veranderd in Byzantium en bloeide de stad als nooit tevoren.

De brug over de Bosporus zou je een symbool kunnen noemen van het huidige Turkije. De brug verbindt namelijk twee werelddelen, Europa en Azië. Het kleine stukje ten westen van Istanbul behoort tot Europa. Het grootste deel van Turkije ligt op het zogenaamde Anatolische schiereiland en dat maakt deel uit van Azië.

Niet alleen de brug, maar eigenlijk heel Turkije zou je een verbinding tussen Oost en West kunnen noemen. Turkije heeft een typisch oosterse sfeer. De Turken die het land bevolken kwamen oorspronkelijk ook uit Azië. Ook de typische Arabische kenmerken zorgen daarvoor. Tegelijk is Turkije een modern land, dat veel heeft gedaan om de banden met het westen te verstevigen. De Islam is weliswaar de belangrijkste godsdienst, maar tegelijkertijd geen staatsgodsdienst. Leerlingen moeten wel verplicht godsdienstles volgen, maar hoofddoekjes zijn er verboden in openbare ruimten. Sinds 1923 is ook de traditionele kleding afgeschaft. Zeker de jonge generatie loopt er voor een oosters land opvallend westers bij.

Om allerlei redenen wordt Turkije helemaal tot Europa gerekend. Het land is redelijk welvarend, heeft een parlementaire democratie, is lid van de Raad van Europa en niet te vergeten van de NAVO. Sinds 2005 probeert het ook volwaardig lid te worden van de Europese Unie. Sinds 1960 zijn heel veel Turken richting West-Europa gegaan als arbeidsmigrant. Die tijdelijke baan in het buitenland is vaak definitief geworden en zijn vrouw en kinderen overgekomen. In veel Europese landen wordt opvallend veel Turks gesproken.

Definitie

Land op de grens van Europa en Azië, voor het grootste deel gelegen op het schiereiland van Anatolië.

Voorbeelden

Turkije

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen