-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

VOC

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Op 6 april 1652 stichtte Jan van Riebeeck op de uiterste zuidpunt van Afrika de kaapkolonie. Bij Kaap de Goede Hoop werd een bevoorradingsstation opgericht voor de schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie. De schepen konden hier vers water, fruit en groente inslaan voordat ze verder voeren richting Nederlands-Indië. Dat was erg belangrijk. Veel bemanningsleden stierven namelijk onderweg door gebrek aan voldoende vitamines. Elk jaar ging dat om zo’n 500 mensen. Door de kaapkolonie kon dat aantal flink worden teruggebracht.

Sinds de oprichting in 1602 had de Vereenigde Oostindische Compagnie het monopolie (alleenrecht) verworven voor de handel met de Oost zoals Azië in die tijd genoemd werd. De VOC was ontstaan uit zeven afzonderlijke compagnieën die elkaar benadeelden. Door samen te werken stonden ze veel sterker. De Staten-Generaal der Nederlanden vond dat ook en heeft zich persoonlijk met die fusie bemoeid.

De VOC had erg veel macht. Ze kon eigen wetten maken en ook eigen oorlogshandelingen verrichten, bijvoorbeeld tegen de Spanjaarden en de Portugezen die ook handel wilden drijven met Azië.

Definitie

Nederlands handelsbedrijf dat in de 17e en 18e eeuw het Nederlands monopolie had op de handel met de Oost.

Voorbeelden

Duit van de VOC. Let op het symbool van de VOC

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen