-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Alfred Wegener

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Wegener Alfred)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Alfred Wegener op 45-jarige leeftijd.

Alfred Wegener was een gedreven man. Hij wordt gezien als de grondlegger van de theorie van de “Continental Drift”, de verschuiving van de continenten.

Deze Duitse natuurkundige, astronoom en meteoroloog, is gedurende de tweede helft van zijn leven continu op zoek geweest naar meer bewijzen voor zijn idee dat alle continenten ooit aan elkaar vast hebben gezeten en sinds het begin van het Mesozoïcum (ca 200 miljoen jaar geleden) uit elkaar zijn gedreven.

Gedurende de vierde poolexpeditie naar Groenland in 1930 was een onderzoeksstation dringend toe aan bevoorrading. Vanaf de westkust vertrok een groep van 14 mensen, waaronder Wegener, om dat station te bereiken. Men kwam terecht in zware sneeuwstormen bij temperaturen onder de -60 graden Celsius. Iedereen keerde terug naar het basiskamp behalve Wegener en zijn compagnon Villurnsen. Waarschijnlijk door een combinatie van hartklachten, honger en uitputting is Wegener gestorven. Villurnsen heeft nog kans gezien hem snel te begraven.

Pas op 12 mei 1931 is zijn graf teruggevonden in de sneeuw. Villurnsen zelf is nooit meer gevonden. Wegeners graf is nu gemarkeerd met een vijf meter hoog kruis.

Net zoals Wegener al dacht, drijft dat inmiddels met sneeuw en ijs bedekte kruis met een snelheid van enkele centimeters per jaar, steeds verder van zijn geboortegrond af.

Definitie

Duits natuurkundige en meteoroloog (1880 – 1930), die algemeen wordt gezien als de grondlegger van de theorie van de continentverschuivingen.

Voorbeeld

Gedenksteen bij het huis waar Alfred Wegener tussen 1908 en 1909 woonde in Berlijn.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen