-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Wereldbank

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Op de conferentie van Breton Woods is in 1944 de Wereldbank opgericht. De Wereldbank bestaat uit geld van 'rijke' landen, die dit beschikbaar stellen voor 'arme' landen. Dit soort hulp noem je ontwikkelingssamenwerking. De Wereldbank kan een land een lening geven voor projecten die ervoor zorgen dat de inwoners een beter leven krijgen.

Op de internetsite van de bank (www.worldbank.org) staan veel gestelde vragen. Eén daarvan is best kritisch. Waarom is er nog zoveel armoede op de wereld na meer dan 60 jaar bestaan van de Wereldbank? De bank antwoordde door te benadrukken dat er de afgelopen decennia wel degelijk vooruitgang is geboekt, maar nog niet genoeg. De gemiddelde levensverwachting is de afgelopen 40 jaar met 20 jaar gestegen, het percentage analfabeten op aarde gehalveerd en het aantal mensen dat onder de absolute armoedegrens leeft, is voor het eerst minder geworden. Toch is er nog steeds genoeg werk te doen en dat snappen ze bij de Wereldbank ook. Hun Engelstalige slogan is: Working for a world free of poverty! (Werken aan een wereld zonder armoede).

Definitie

Gespecialiseerde instelling van de Verenigde Naties, die nu probeert de armoede op de wereld te verminderen door leningen te verstrekken.

Voorbeelden van werkzaamheden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen