-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Wereldhandel

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De mens drijft al heel erg lang handel. In eerste instantie werden er goederen geruild met elkaar, de zogenaamde ruilhandel, later kwam daar ook geld aan te pas. Pas toen de mens vanaf de 15e eeuw op ontdekkingsreis ging, werden er voor het eerst producten over de hele wereld geruild van eigenaar. In de latere koloniën werden grondstoffen uit de kolonie gehaald en eindproducten terug verkocht aan de kolonie. De handel tussen landen binnen een continent en buiten een continent noemen we wereldhandel.

Hoewel de aarde niet letterlijk kleiner is geworden, zijn de relatieve afstanden wel steeds kleiner geworden. Vervoer gaat steeds gemakkelijker en landen drijven steeds meer handel met elkaar. Die toename van de wereldhandel noemt men globalisering.

Definitie

Voorbeelden

Een instantie die de wereldhandel in de gaten houdt is de WTO (World Trade Organisation). De WTO werd opgericht in 1995 en komt voort uit de GATT (General Agreement on Tariffs and Trade, Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel). De WTO gelooft erin dat een eerlijke wereldhandel de snelste manier is om de welvaart over de wereld zo eerlijk mogelijk te verdelen en de armoede het snelst terug te dringen.

De taken van de WTO zijn bevordering van internationale handel, beslechting van handelsconflicten en opheffing van handelsbelemmeringen.

Op de kaart kun je zien welke landen al lid zijn.

Landen met een WTO-lidmaatschap of aanvraag - klik op de kaart voor een vergroting

Tekstverband

De WTO heeft deze praktijken inmiddels verboden, maar het zal nog wel een paar jaar duren voordat de mensen in Afrika hier van kunnen gaan profiteren.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen