-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Werkloosheid

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Jeroen moet van de sportschool af en Els moet stoppen met muziekles, want vader is zijn baan kwijt. Hij is werkloos geworden door de bezuinigingen ten gevolge van de kredietcrisis van 2009. Nu moeten ze verder van een uitkering leven en dan is er voor de leuke dingen geen geld meer.

Wanneer ben je nu precies volgens het CBS werkloos? Is een bejaarde van 80 jaar werkloos? Is een kind dat naar school gaat werkloos? Is een huisvrouw die thuis voor de kinderen wil zorgen werkloos?

Nee natuurlijk. Je bent werkloos als je geen betaalde baan hebt maar je wel aanbiedt op de zogenaamde arbeidsmarkt. Je moet dus ingeschreven staan bij het UWV WERKbedrijf (dit heette vroeger het arbeidsbureau) en solliciteren.

Definitie

De situatie dat men zonder betaald werk is, maar wel is ingeschreven bij het UWV WERKbedrijf.

Voorbeelden

In westerse landen worden veel werknemers ontslagen door de gevolgen van de kredietcrisis: er zijn geen orders, er komen geen opdrachten meer binnen, er wordt niet meer verdiend, dus er is geen geld meer om lonen uit te betalen. Het is niet de verantwoordelijkheid van bedrijven om voor werk te zorgen. Zij willen vooral winst maken.Een overheid heeft wel een bepaalde verantwoordelijkheid om te zorgen dat op de arbeidsmarkt vraag en aanbod van werk met elkaar in evenwicht zijn.

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen