-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

West-Europa

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Leerlingen moeten in de klas in groepjes gaan zitten met een atlas bij de hand. Ze moeten van hun leraar bepalen welke landen tot West-Europa behoren.

In groepje A vragen ze zich eerst af wat precies west ook al weer is. Jan zegt, als je een lijn tekent van noord naar zuid, en noord bevindt zich bovenaan, dan ligt het westen links van die lijn. Prima, zegt de docent en de leerlingen komen er al gauw achter dat West-Europa het gedeelte is dat ligt aan de Atlantische Oceaan. Toch ontstaan er daarna fikse discussies. Niet over Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, België en Luxemburg want dat is wel duidelijk maar wat te denken over Frankrijk, Spanje en Portugal bijvoorbeeld. Is dat nog west of moet je dan al van zuidwest spreken? De groep beslist Frankrijk wel mee te tellen maar Spanje en Portugal niet.

In groepje B ontstaat een heel ander beeld. Daar koppelen ze West-Europa aan de landen die na het uitbarsten van de Koude Oorlog aan de kant van de Amerikanen stonden. Zij rekenen alle landen ten westen van het IJzeren Gordijn tot West-Europa, dus ook Spanje en Portugal.

Welk groepje heeft nu gelijk? De docent legt uit dat voor beide opvattingen wel iets te zeggen is.

Definitie

West-Europa - klik op kaart voor vergroting

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen