-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Zelfvoorzienende landbouw

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Zelfvoorzienende landbouw komt vooral voor in de ontwikkelingslanden. Boeren hebben weinig middelen om hun productie te vergroten en hebben daar vaak ook geen behoefte aan. Zo lang ze maar voldoende produceren voor zichzelf, is dat voldoende. Een eventueel overschot wordt verkocht langs de straat of op de markt en brengt zo wat extra geld in het laatje.

In ontwikkelingslanden komt zelfvoorzienende landbouw voor bij de voedselgewassen. De meeste landbouwproducten uit de Derde Wereld die bij ons in de supermarkt liggen komen van grote commerciële bedrijven die vaak in handen zijn van westerse bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan bananen of ananassen. De productie daarvan heeft niets met zelfvoorzienende landbouw te maken.

Definitie

Vorm van landbouw waarvan de opbrengst bestemd is voor eigen gebruik.

Voorbeelden

De kleine boertjes in Indonesië hebben het moeilijk. De beste grond in het land is ingepikt door de grote ondernemingen die vaak in westerse handen zijn. Er blijft weinig voor hen over. Zij produceren met vooral dierlijke en menselijke kracht in plaats van met machines. Men produceert voor zichzelf. In feite gaat aan hen de economische crisis voorbij omdat ze buiten de wereldeconomie staan.

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen