-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Invoerrechten

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De achterbak van de auto vol met flessen Franse wijn, deken er over en niemand aan de grens ziet het. Dan hoef je er lekker geen invoerrechten voor te betalen, want als.....Neeee, dat is niet meer zo: alleen als je vanuit een land buiten de Europese Unie komt en je hebt goederen bij je die je in het buitenland hebt gekocht, dan moet je over de waarde van deze goederen/ongeveer de prijs die je ervoor betaald hebt, belastingen betalen. Deze belastingen noemen we invoerrechten.

Definitie

Invoerrechten zijn belastingen die je bij het invoeren van goederen moet betalen.

Voorbeelden

Bij invoer van goederen van buiten de EU in Nederland moet je bijna altijd invoerrechten betalen.

Tekstverband

  • Het zou mooi zijn als invoerrechten wereldwijd verdwijnen. Lekker voordelig shoppen in de Verenigde Staten van Amerika!
  • Hoeveel invoerrechten je moet betalen, hangt af van het soort goederen. De hoogte/het bedrag dat je moet betalen is in de hele EU gelijk.
  • Invoerrechten moeten betaald worden om de eigen markt te beschermen. Stel bijvoorbeeld dat men in een land iets veel goedkoper kan produceren dan hier, maar er zijn hier ook fabrieken die die dingen maken, dan kunnen onze eigen fabrieken niet concurreren en gaan ze eraan. Door invoerrechten worden de buitenlandse producten duurder en minder bedreigend voor de eigen economie.
  • Tegenover invoerrechten staan uitvoerrechten, belasting die je aan het land waaruit je iets meeneemt moet betalen.
  • Mensen uit Afrika beweren dat de hoge invoerrechten ervoor zorgen dat de Afrikaanse landen hun producten niet kwijt kunnen op de Europese markt. Door deze hoge invoerrechten worden de Afrikaanse producten, die eigenlijk een stuk goedkoper zijn dan de Europese producten, duurder dan de Europese producten en is er dus weinig vraag naar.
  • De WTO is een organisatie die probeert handelsbelemmeringen tegen te gaan en probeert dus de Europese invoerrechten af te schaffen of te verlagen