-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Onschendbaar

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Iemand die onschendbaar is, is onkwetsbaar, kan in principe doen wat ie wil en nooit strafrechtelijk vervolgd worden voor zijn daden. Koninklijke onschendbaarheid wil dan zeggen dat het staatshoofd niet ter verantwoording kan worden geroepen voor zijn politieke daden.

Vroeger in de tijd dat de vorsten vaak absoluut gezag hadden, was het normaal dat een koning met harde hand regeerde en geen tegenspraak dulde. Dat ligt tegenwoordig anders, maar nog steeds staat in onze grondwet dat de koning onschendbaar is. Mocht de koning politiek onhandige uitspraken doen, dan is de minister-president verantwoordelijk en niet de koning zelf.

De huidige grondwet waarin die Koninklijke onschendbaarheid staat beschreven, komt uit de eerste helft van de 19e eeuw. Nadat Koning Willem I nog met harde hand regeerde, vond staatsman Thorbecke het tijd voor een nieuwe grondwet. Die trad in 1848 onder Koning Willem II in werking. Artikel 42 van die grondwet zegt:

  1. De regering wordt gevormd door de koning en de ministers.
  2. De Koning is onschendbaar;de ministers zijn verantwoordelijk.

Definitie

  • Je kunt niet ter verantwoording worden geroepen voor politieke daden.
  • Je kunt niet strafrechtelijk worden vervolgd voor je daden.

Voorbeelden

Koningin Beatrix is onschendbaar. De Minister-president is verantwoordelijk voor haar politieke daden en uitspraken.

Tekstverband

  • Die onschendbaarheid is natuurlijk wel een moeilijk onderwerp. In de tegenwoordige tijd heeft de regering de macht van de Koning sterk verminderd, juist omdat die onschendbaar is. Elke zin die in het openbaar wordt uitgesproken, wordt op een weegschaal gelegd om te kijken of die zin wel kan. De koning doet in principe nooit eigen uitspraken over politiek gevoelige zaken. Staatszaken die wekenlijks besproken worden door Koningin Beatrix en de minister-president zijn geheim. De minister-president en de Koningin vormen een eenheid. Nooit zal de minister-president in het openbaar de koningin afvallen omdat hij verantwoordelijk is voor haar uitlatingen.
  • Het feit dat de koning(in) onschendbaar is wil niet zeggen dat hij/zij zich niet aan de wet en het recht moet houden. De koning staat dus niet boven de wet. Probleem is alleen dat er geen enkele mogelijkheid is de koning te straffen als hij het verkeerd doet. Dat heeft tot nu toe ook nooit gehoeven. Van de koning wordt verwacht dat hij rechtmatig handelt.
  • Bij koninklijke besluiten zet niet alleen het staatshoofd een handtekening maar ook de betrokken minister. Die minister is tenslotte verantwoordelijk voor dat koninklijk besluit.