-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Schaalvergroting

Uit OmoPedia

Versie door C.vorselaars (Overleg | bijdragen) op 27 apr 2010 om 13:10
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Als je in het woordenboek het woord schaalvergroting opzoekt, krijg je een waslijst aan mogelijke betekenissen. De meest simpele is: “Uitbreiding van de omvang”. Groot, groter, grootst. Of je nu kijkt naar de grootte van bedrijven, de grootte van steden, de grootte van vervoermiddelen. Het blijkt simpelweg beter te zijn om dingen grootschalig te doen.

Je snapt waarschijnlijk wel dat een grote school meer mogelijkheden biedt dan een kleine. Je hebt meer mogelijkheden om alle vakken aan te bieden, om meerdere buitenlandse excursies te organiseren, goedkoop boeken in te slaan of andere dingen aan te schaffen. Het onderhoud van een grote school waar 2000 kinderen op zitten is in verhouding goedkoper dan vier kleine scholen van ieder 500 leerlingen.

Zo kun je bij veel zaken beredeneren dat grootschalig werken voordelen biedt.

Natuurlijk zitten daar wel grenzen aan. Niemand zit te wachten op mammoettankers die in geen enkele haven meer binnen kunnen varen of treinen van tientallen kilometers lengte. Ook bedrijven of instellingen bijvoorbeeld kunnen wel uitbreiden, maar moeten tegelijkertijd wel goed bestuurd kunnen worden. Zie je jezelf al zitten op een school van 10.000 leerlingen?

Definitie

Veel zaken / activiteiten vinden op grotere schaal plaats dan vroeger.

Voorbeelden

Toelichting

Waarom is schaalvergroting meestal voordelig?

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen