-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

AOW

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Werken jouw opa en oma nog? Als ze ouder dan 65 jaar zijn, naar alle waarschijnlijkheid niet. Tenminste als je werken opvat als betaalde arbeid verrichten. Dat kun je ook niet van oude mensen verwachten. Als je heel lang gewerkt hebt, heb je recht op rust. Dan krijg je tijd om leuk andere dingen te doen, bijvoorbeeld fietsen of op vakantie gaan. Opa en oma moeten natuurlijk kunnen leven, dus moeten ze inkomen hebben. Hoe los je dat nu op als je niet meer werkt? In Nederland hebben we hiervoor de AOW ingevoerd.

Definitie

Iedereen in ons land, die ouder is dan 65 jaar heeft recht op een basispensioen, de AOW. De hoogte daarvan hangt af van het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond. Vanaf 2013 tot 2023 zal deze leeftijd als overgang langzaam oplopen naar 67 jaar. Vanaf 2024 zal elke 5 jaar de grens vastgesteld worden. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet.

Voorbeelden

Iedereen die ouder is dan 67 jaar krijgt van de staat per maand een vast bedrag. Om dat aan te vullen sparen mensen tijdens hun arbeidsperiode voor een aanvullend pensioen. Dat moeten ze maandelijks aan hun baas afdragen. Algemeen geldt, hoe langer je gewerkt hebt, hoe meer je uiteindelijk als pensioen krijgt.

Tekstverband

  • De AOW wordt door ouderen vaak het AOW’tje genoemd. Alleen leven van de AOW is bijna onmogelijk. Daar is dat bedrag te laag voor. Toch zijn alle AOW-uitkeringen bij elkaar voor onze staat natuurlijk heel erg duur. Zeker als in de toekomst het aantal ouderen in verhouding steeds groter wordt. Mensen worden ouder en krijgen minder kinderen. In de toekomst dreigt de AOW daardoor onbetaalbaar te worden. Daarom heeft de overheid besloten om de leeftijd waarop je dat basispensioen krijgt te verhogen naar 67 jaar. Dat mensen daar niet blij mee zijn, ze moeten langer werken, spreekt voor zich!
  • AOW is een voorbeeld van een uitkering die wordt uitbetaald via het omslagstelsel.