-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Aardbeving

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De lokatie van de aardbevingen. Duidelijk is te zien dat met name het gebied rondom de Grote Oceaan vaak getroffen wordt door aardbevingen.

Elke dag wordt de wereld getroffen door meerdere aardbevingen. De meeste daarvan zijn voor het gewone nieuws de melding niet waard omdat er weinig schade was en zelfs "gewoon" zijn voor de mensen die er wonen. Geologen kunnen aardig aangeven welke gebieden op aarde gevoelig zijn voor aardbevingen. Met name de Ring van Vuur, het gebied rondom de Grote Oceaan is berucht. Japan, Indonesië, het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Het zijn gebieden die bij plaatranden liggen, die op elkaar botsen.

Ook bij langs elkaar schuivende plaatranden komen veel zware aardbevingen voor. Het bekendste voorbeeld daarvan is de San Andreasbreuk in Californië. Ook daar staat veel spanning op de gesteenten langs de breuklijn. Bij uit elkaar schuivende plaatranden zijn normaal gesproken de optredende bevingen minder krachtig. Zelfs midden op platen kunnen zich langs kleine breukjes aardbevingen voordoen.

Probleem is dat men nooit precies kan zeggen wanneer die aardbevingen zich voordoen, waar precies en hoe krachtig die bevingen zullen zijn. Eigenlijk moeten de mensen die op die breuklijnen wonen blij zijn dat er elke dag wel lichte bevingen optreden. Elke beving zorgt namelijk voor een vermindering van de spanning op de breuklijn.

Definitie

Trilling of schokkende beweging van de aardkorst, waarbij plotseling veel energie vrijkomt.

Voorbeelden

  • In 1906 was de laatste echt grote aardbeving op de San Andreasbreuk in het westen van de Verenigde Staten. Daar schuift de Pacifische Plaat langs de Noordamerikaanse. De gehele stad San Francisco lag toen in puin.
  • Op 26 december 2004 was er een zeer zware beving in de subductiezone ten westen van Indonesië. Deze zorgde voor een geweldige tsunami die aan minstens 200.000 mensen het leven kostte.
  • Op 12 januari 2010 werd de hoofdstad Port-au-Prince op Haïti getroffen door een zware aardbeving. Veel gebouwen in Haïti waren slecht gebouwd en niet bestand tegen aardbevingen. Dat zorgde voor een enorme schade. Meer dan 250.000 doden vielen te betreuren doordat ze bedolven werden onder het puin.

Toelichting