-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Aardschol

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Aardplaat)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De Nazcaplaat, de Juan de Fucaplaat, de Cocosplaat. Deze namen zeggen je waarschijnlijk niet veel of misschien wel helemaal niets. Het zijn kleine voorbeelden van stukken van de lithosfeer die aardplaten of aardschollen worden genoemd.

De lithosfeer is verdeeld in een aantal grote en kleinere stukken, die als een legpuzzel in elkaar vallen. De grootste zijn groot genoeg om een heel continent te dragen.

Op sommige plaatsen gaan die aardschollen naar elkaar toe en duikt de één onder de ander weg (subductie) of versmelten ze tot een reusachtig gebergte. Op andere plaatsen wijken de aardschollen uit elkaar en vormt zich een gat dat zich vult met vulkanisch materiaal dat uit de aardmantel komt. Weer op andere plaatsen schuiven de aardschollen langs elkaar en komen zeer krachtige aardbevingen voor.

Definitie

Gedeelte van de lithosfeer dat beweegt ten opzichte van andere stukken.

Voorbeelden

  • De meeste aardplaten zijn vernoemd naar het continent dat erop ligt, zoals de Afrikaanse Plaat, de Euraziatische Plaat, de Antarctische Plaat en de Australische Plaat.
  • Kleinere platen zijn vernoemd naar een gebied waar ze liggen zoals de Arabische Plaat en de Caribische Plaat.
  • De Pacifische Plaat is vernoemd naar de Grote Oceaan die erboven ligt (Pacific Ocean is het Engels voor Grote Oceaan).

Toelichting

Op onderstaande kaart kunnen jullie alle 17 platen herkennen. Het kaartje is weliswaar in het Engels, maar goed leesbaar.

800px-Tectonic plates.png