-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Aboriginal

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Aboriginals. Klik op de foto voor een vergroting

Als je wel eens naar Australische films of TV-series hebt gekeken, weet je dat met name in het binnenland van dat continent mensen wonen met een heel andere cultuur en uiterlijk dan de kolonisten (Nederlanders en Britten), die Australië in de loop der tijd in bezit hebben genomen. De mensen hebben een donkere huidskleur, hebben meestal een breed gezicht en kroeshaar. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Ze zijn vanuit hun originele manier van leven één met de natuur, spreken vaak nog hun eigen taal en doen veel pogingen hun eigen cultuur te bewaren.

Definitie

Oorspronkelijke bewoner van het continent Australië.

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Ayers Rock ofwel Uluru, midden in het continent Australië

Midden in Australië ligt in een uitgestrekt vlak landschap de zogenaamde Ayers Rock. Dit is één van de natuurlijke wereldwonderen en wordt jaarlijks door vele duizenden toeristen bezocht. Ze willen die berg ook beklimmen. De aboriginals zijn daar fel op tegen. De berg wordt door hen Uluru genoemd. Bovenop wonen de goden. Die plek moet je als mens niet willen betreden, vinden zij. Hier botst de cultuur van de oorspronkelijke bewoners heel duidelijk met de nieuwkomers.

Tekstverband

  • In aboriginals herken je wellicht de term origineel. Het zijn de originele bewoners van het continent. Andere bekende originele ofwel inheemse volken zijn de indianen in Noord-Amerika en de Maori in Nieuw-Zeeland.
  • Veel aboriginals wonen in communities, vaak afgelegen dorpen waar ze bij elkaar kunnen leven. Een grote groep loopt tegen problemen aan, omdat ze voor de komst van de blanken heel anders konden leven dan nu. Ze moeten zichzelf ontzettend snel aanpassen aan de manier van leven van de nieuwe bewoners en dit is lastig. Onder andere het percentage alcoholisten is groot onder de aboriginal bevolking.