-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Afrika

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Afrika

Omschrijving

Het zwarte continent, zo wordt Afrika ook wel genoemd. Het, qua oppervlakte, op één na grootste werelddeel wordt bevolkt door zo’n 800 miljoen mensen, die voor het grootste deel van negroïde afkomst zijn. Afrika is synoniem voor Derde Wereld; bijna alle landen zijn arm tot zeer arm met uitzondering van Zuid-Afrika. Daar heeft vooral de blanke bovenlaag van de bevolking het economisch goed. Afrika staat ook voor burgeroorlogen, hongersnoden en grote culturele verschillen binnen landen. Dit komt voor een deel door de koloniale geschiedenis van het werelddeel. De meeste delen van Afrika zijn door Engelsen en Fransen en in mindere mate door Duitsers, Belgen, Nederlanders en Portugezen verdeeld zonder rekening te houden met de plaatselijke bevolking. Dit zie je terug in de rechte grenzen tussen de verschillende landen. Deze verdeling gebeurde voornamelijk in de negentiende eeuw en wordt het modern imperialisme genoemd.

Definitie

Op één na grootste werelddeel (30 miljoen km2) gelegen tussen de Atlantische Oceaan in het westen, de Indische Oceaan in het oosten en de Middellandse Zee in het noorden.

Voorbeelden

Afrika is één van de zeven werelddelen. De overige zijn Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Australië (Oceanië) en Antarctica. Op de kaart staat Afrika geel ingekleurd.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De 7 continenten

Toelichting

  • Afrika is een werelddeel met weinig reliëf. De meeste gebieden zijn vlak tot heuvelachtig. Het gaat daarbij om kustvlakten en hooggelegen plateaus. Er komen slechts enkele hooggebergten voor, zoals de Atlasketen in het noordwesten. De hoogste berg is de Kilimanjaro (5892 meter) in Tanzania.
  • Afrika kent zeer droge, maar ook erg natte gebieden. In het noorden ligt de grootste woestijn op aarde, de Sahara. Daaromheen vind je steppegebieden en in het zuiden ook veel savannen. Rondom de evenaar ligt het tropisch regenwoud.
  • Afrika is verdeeld in meer dan 50 onafhankelijke staten. Het aantal grote steden is niet zo groot. De meeste mensen leven op het platteland. De meeste mensen hebben een vaste verblijfplaats, maar er leven ook nomaden (bijvoorbeeld de Toeareg in de Sahara).
  • Het noordelijk deel van het continent is islamitisch. Het zuidelijk gedeelte van het werelddeel heeft een veel gevarieerder cultuur.