-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Afwenteling

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De schuld op een ander afschuiven noem je ook wel: de schuld afwentelen, op een ander overdragen. Je kunt onderscheid maken tussen afwenteling in de tijd en afwenteling in de ruimte.

  • Afwenteling in de tijd betekent dingen voor je uitschuiven, geen beslissingen durven nemen, dingen overlaten aan toekomstige bewoners van onze planeet. Lekker makkelijk, maar eerlijk is anders. Het is wel degelijk onze taak om te zorgen dat ook in de toekomst mensen kunnen leven op een schone wereld met voldoende grondstoffen, schoon water en voedings- en energiebronnen om zich heen.
  • Afwenteling in de ruimte betekent, dat je nu andere gebieden laat opdraaien voor onze problemen. Landbouwtekorten aanvullen met producten uit het buitenland, zodat ze daar te weinig over hebben voor eigen gebruik; vervuilende stoffen dumpen in derdewereldlanden enzovoort. Ook dat is natuurlijk niet zoals het moet. Onze problemen zouden ook onze zorg moeten zijn.

Definitie

Het afschuiven van een probleem op een ander, op een ander gebied of op een toekomstige generatie.

Voorbeeld

Wij produceren te veel CO2 (broeikasgas). Derde Wereldlanden zitten met hun CO2-uitstoot onder hun maximaal toegestane uitstoot. Oplossing: in ruil voor bijvoorbeeld geld, kopen wij van hun het recht om koolstofdioxide uit te stoten. Dit is een voorbeeld van afwentelen in de ruimte.

Tekstverband

Het begrip afwenteling wordt heel vaak gebruikt in literatuur over wereldwijde (mondiale) milieuproblemen, zoals het versterkte broeikaseffect, vervuiling van de wereldzeeën, bodemerosie enzovoort. De rijke landen kunnen het makkelijkst problemen afwentelen. Zij hebben geld en kunnen dit gebruiken om bijvoorbeeld een Afrikaans land over te halen afval te mogen dumpen op hun grondgebied. In ruil voor onze rommel, krijgen ze dan wel wat geld.