-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Al Gore

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een beetje ongemakkelijk werden de leerlingen wel bij het bekijken van de film, waar ze van de overheid gratis naar toe mochten. Al Gore, voormalig vice-president van de Verenigde Staten, windt er in zijn film geen doekjes om. Als de politici niets doen en de bewoners van de aarde rustig doorgaan met hun vervuiling, dan gaat het met die prachtige planeet waarop we leven echt de verkeerde kant op. Zijn film heet "An Inconvenient Truth", een waarheid waar je je een beetje ongemakkelijk bij voelt. Al Gore is in de film een ware verteller. Hij geeft een soort hoorcollege en toont met allerlei beelden aan dat het niet goed gaat met onze wereld. Smeltende gletsjers, zeespiegelstijging, verdroging, aantasting van de leefwereld van plant en dier, het komt allemaal voorbij. En dat gebeurt allemaal door de torenhoge uitstoot van het broeikasgas CO2, die zorgt voor een temperatuurstijging.

Definitie

Voormalig vice-president van de Verenigde Staten, die grote betekenis heeft gehad op het klimaatbewustzijn van de mens, dankzij zijn in 2006 uitgebrachte film An Inconvenient Truth.

Voorbeelden

[1] Dit is de "An Inconvenient Truth" trailer.

Tekstverband

  • Al Gore wordt in verband gebracht met "An Inconvenient Truth". De beroemde film over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan heeft in 2007 een prijs gekregen voor beste documentaire. Al Gore wordt geprezen om zijn onophoudelijke pogingen de mensheid meer klimaatbewust te maken. Hoewel de film voor het grootste deel wetenschappelijk verantwoord is, is er ook wel kritiek geweest. In de film worden soms beelden gebruikt die niet echt zijn (bijvoorbeeld een op handen zijnde overstroming van kustgebieden) en af en toe wordt er overdreven. Hij toont bijvoorbeeld beelden van Nederland dat half onder water zou komen te staan. Dat zal echt niet gebeuren. De maximale stijging van de zeespiegel de komende eeuw wordt niet hoger dan zo’n 50 tot 60 cm.
  • Al Gore was bijna president. Met zeer klein verschil is hij in de race om het presidentschap in 2001 verslagen door George W. Bush.
  • De naam Al Gore is onlosmakelijk verbonden met klimaatverandering en het versterkte broeikaseffect. 10 december 2007 heeft Al Gore ook de Nobelprijs voor de vrede mogen ontvangen. Zie hieronder een artikel daarover.


http://www.knmi.nl/cms/content/12567/nobelprijs_uitgereikt_aan_ipcc_en_al_gore_