-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Analfabetisme

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Alfabetisme)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Voor ons klinkt het misschien gek, dat je niet kunt lezen en schrijven, maar vergis je niet: ook in ons land komt nog steeds analfabetisme voor. Volgens de stichting Lezen en Schrijven leven hier 250.000 mensen van 16 jaar en ouder, die hun taal alleen kunnen spreken. Daarnaast zijn er ongeveer 1.500.000 laaggeletterden, die de schrijf- en leesvaardigheid onvoldoende beheersen om goed in de samenleving mee te kunnen draaien. Dat zijn overigens voor het grootste deel mensen van allochtone afkomst. Ook hier valt dus op dit gebied nog genoeg te doen! Toch vallen onze problemen met schrijven en lezen in het niet bij de situatie in veel ontwikkelingslanden, waar kinderen vaak niet naar school kunnen. Ze kunnen thuis niet gemist worden in het huishouden, moeten werken op het land of in fabrieken of kunnen school gewoon weg niet betalen. Dat analfabetisme een grote invloed heeft op de ontwikkeling van het land spreekt vanzelf. Je komt bijna nooit aan een goed betaalde baan, je kunt de bijsluiter van medicijnen niet lezen, je kunt de krant niet lezen of de verkeersborden op straat. Aan studeren kom je nooit toe! Scholing van kinderen is dus erg belangrijk en is daarom ook één van de grote speerpunten in ontwikkelingshulp.

Definitie

Het niet kunnen lezen en schrijven van mensen van 16 jaar en ouder.

Voorbeelden

Kijk naar bijgaande kaartje met het percentage alfabeten per land. Vooral in Afrika komen landen voor met een laag percentage alfabeten, dat wil zeggen weinig mensen die wel kunnen lezen en schrijven.

Analfabetisme in de wereld. Hoe hoger het percentage op de kaart, hoe meer mensen daar wel kunnen lezen en schrijven.

Tekstverband

  • De tegenhanger van het woord analfabetisme is alfabetisme. Dat betekent dus het kunnen lezen en schrijven.
  • Meestal geldt: hoe rijker een gebied, hoe hoger de alfabetiseringsgraad. Dat is het percentage van de bewoners van 16 jaar en ouder dat wel kan lezen en schrijven.
  • Het bepalen van het alfabetismepercentage is niet zo eenvoudig. Wanneer kun je lezen en schrijven? Als iemand zijn naam op papier kan zetten en zeer eenvoudige woordjes kan lezen? Of moet je daar toch echt een ingewikkelde tekst voor kunnen lezen? Dat is niet zo duidelijk. Daarom moet je voorzichtig zijn als je de cijfers over analfabetisme van landen met elkaar wilt vergelijken.
  • Voor meer informatie over analfabetisme en andere problemen in ontwikkelingslanden zie http://www.unicef-inside.nl