-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Amazone

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Dit is echt een machtige rivier. Of het ook de langste ter wereld is, daar wordt aan getwijfeld, omdat men niet zeker weet waar de rivier begint. Als langste rivier wordt vaak de Nijl genoemd, maar met zeker 6300 km van bron tot monding is de Amazone in ieder geval de op één na langste rivier. Gek hè, hij ontspringt op minder dan 200 km van de Grote Oceaan, maar stroomt duizenden kilometers naar het oosten richting Atlantische Oceaan. De rivier is vooral machtig door zijn waterafvoer. Daar kan de Nijl niet aan tippen. De rivier begint in het hooggebergte van de Andes en stroomt daarna al snel duizenden kilometers door het tropisch regenwoud van het Amazonebekken. Bijna 200.000m3 water vervoert deze gigant per seconde richting Atlantische Oceaan. Bij de monding is de rivier meer dan 40 km breed en kun je de overkant dus niet zien! In die oceaan komt niet alleen water terecht, maar ook een gigantische hoeveelheid slib, die de rivier afvoert. Vooral de zijrivieren, die uit het hooggebergte komen, vervoeren veel van dat slib en zijn door hun zand- en kleideeltjes geelbruin gekleurd. Tot bijna 300 km uit de kust heeft het rivierwater samen met het slib de zeebodem uitgeschuurd! Door ontbossingen in het regenwoud is de bodemerosie versterkt en ook de hoeveelheid slib enorm toegenomen.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Amazonegebied - Klik op kaart voor vergroting

Grootste rivier van Zuid-Amerika, de op één na langste van de wereld en de grootste op aarde qua hoeveelheid waterafvoer.

Tekstverband

  • De rivier de Amazone ligt voor het grootste gedeelte in het Amazonebekken in Brazilië.
  • Een vrouwelijke ruiter (op een paard) wordt ook een amazone genoemd