-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Amazonegebied

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Vanuit de lucht ziet het Amazonegebied eruit als één grote groene bloemkool. Enorme gebieden met tropisch regenwoud, waar de woudreuzen boven het groene bladerdek uitsteken. En daartussen stroomt de machtige Amazone, wat waterafvoer betreft de grootste rivier ter wereld. Samen met haar meer dan 1100 zijrivieren vormt zij een gigantisch stroomgebied, waarbij per seconde zo’n 200.000m3 water naar de Atlantische Oceaan wordt gebracht. Het gebied is erg dun bevolkt. Het is met name woongebied van allerlei indianenstammen, die alleen per boot of per vliegtuig zijn te bereiken. Midden in dit gebied ligt aan de Amazone de miljoenenstad Manaus.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Amazonegebied - Klik op kaart voor vergroting

Het stroomgebied van de rivier de Amazone.

Tekstverband

  • Het Amazonegebied is één van de meest bedreigde gebieden op aarde. Gigantische hoeveelheden tropisch regenwoud worden gekapt voor de houtwinning, en om grond vrij te maken voor palmolieplantages en veeteeltbedrijven, maar ook voor uitbreiding van woongebieden van mensen.
  • Het stroomgebied van de Amazone begint al in het hooggebergte van de Andes. In de praktijk wordt alleen het gedeelte dat in het tropisch regenwoud ligt, gerekend tot het Amazonegebied.
  • Het Amazonegebied is het grootste aaneengesloten tropisch regenwoud op aarde. Het vormt de grootste groene long, belangrijk voor het vastleggen van kooldioxide (vermindering broeikaseffect) en de productie van zuurstof.