-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stel je voor, je leeft in de 17e eeuw en stapt op de boot om naar Amerika te emigreren. Je vestigt je daar in een nieuwe nederzetting en probeert een nieuw bestaan op te bouwen. Waarom neem je die stap? Zie je in Europa geen toekomstmogelijkheden meer? Kan je jouw geloof niet uitdragen? Of ben je op zoek naar avontuur?! Wat de reden ook is, als je daar in Amerika aankomt, blijkt dat je moederland je nog steeds het leven zuur maakt. Je moet bijvoorbeeld allerlei belastingen betalen, waarmee Engeland oorlogen betaalt! Ook verbiedt Engeland de kolonisten om zelf producten te verwerken en daarmee geld te verdienen. Dat levert natuurlijk weerstand op: die loopt uit op een strijd om onafhankelijkheid. De kolonisten in Amerika willen zich los maken van hun moederland.

Definitie

Oorlog (1775-1783) tussen Groot-Brittannië en haar dertien koloniën in Noord-Amerika, die onafhankelijk wilden worden.

Toelichting

George Washington
  • Bij het uitbreken van de onafhankelijkheidsoorlog bestonden er in het oosten van de VS 13 koloniën, die met elkaar samenwerkten. Toch vormden die kolonies zeker geen eenheid. De noordelijke koloniën bestonden vooral uit kleine boeren en handelaren, terwijl in het zuiden vooral grote plantages bestonden, waarop slaven werkten.
  • Op 4 juli 1776 werd de onafhankelijkheidsverklaring aanvaard. Engeland gaf haar koloniën echter niet zonder slag of stoot op. Er volgde een jarenlange oorlog. Pas in 1783 geeft Groot-Brittannië zich over en trekt zich terug uit Amerika.
  • Daarna hebben de 13 koloniën in 1787 een nieuwe grondwet opgesteld. Op basis van die nieuwe grondwet werd in 1789 de eerste president van de VS gekozen: George Washington