-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Amerikanisering

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Amerikaanse cola op de Westbank - Midden Oosten

Het India van nu is niet meer het India van gisteren. Het land is cultureel aan het verwesteren. Met name de invloed van Amerika wordt steeds groter. Je kunt spreken van de amerikanisering van de samenleving. India is een land met een onuitputtelijk aanbod aan jonge, slimme, gemotiveerde mensen met een redelijke tot goede opleiding. Ze spreken de Engelse taal uitstekend. Hun loonpeil ligt op zijn minst 80% lager dan dat van jongeren met een vergelijkbare baan in de Verenigde Staten.

Veel buitenlandse bedrijven besteden hun dienstverlening uit aan India. Een goed voorbeeld daarvan zijn callcentra. Heel vaak krijgen Amerikanen dus Indiërs aan de lijn, die zich voorstellen als Frank, Rachel of Allan. Hun ware naam vertellen ze niet. Van duizenden kilometers ver bellen ze ’s avonds en ’s nachts (als het in Amerika overdag is) om Amerikanen bijvoorbeeld iets aan te smeren. Ze leren zich daarbij Amerikaans te gedragen, door hun accent over te nemen. Overdag geven ze hun verdiende geld uit aan moderne kleding die je overal kunt kopen. Gigantische billboards prijzen die kleding aan. Tussendoor bestellen ze bij MacDonalds een BigMac menu.

Definitie

Toename van typisch Amerikaanse invloeden in een andere cultuur/samenleving.

Voorbeelden

  • De centra van grote steden in de Derde Wereld herbergen veel kleding en schoenenzaken, waar typisch Amerikaanse merken worden verkocht, zoals Reebok en Nike.
  • Overal in de wereld wordt coca cola gedronken en vindt men fastfoodketens.

Toelichting

  • De Amerikanisering wordt ook wel coca-colanisering van de samenleving genoemd.
  • Amerikanisering heeft ook te maken met het beluisteren van typisch Amerikaanse muziek als hip-hop en rap of het spuiten van graffity.