-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Schiphol

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Amsterdam Airport)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Op 14 km ten zuidwesten van de hoofdstad bevindt zich de belangrijkste luchthaven van ons land, Schiphol. Officieel heet de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol en veel piloten zijn maar al te blij dat ze het ook af kunnen doen als Amsterdam Airport, want die SCH is voor buitenlanders bijna niet uit te spreken! Schiphol is een echt verkeersknooppunt op intercontinentaal niveau. Het is de op vier na belangrijkste luchthaven van Europa (na Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle, Frankfurt en Madrid) en staat wereldwijd op de 14e plaats qua passagiers. Dat is best bijzonder voor zo'n klein landje, waar het vliegverkeer binnen de landsgrenzen te verwaarlozen is.

Per jaar reizen bijna 45 miljoen passagiers via onze nationale luchthaven. Het is een echte verkeershub. 40% van die passagiers heeft Schiphol als overstapplaats. Het betreft dus transferpassagiers. Die zeer belangrijke functie als verkeersknooppunt heeft onze luchthaven onder andere te danken aan het goede imago van de luchthaven. De luchthaven is uitstekend bereikbaar (ook met de trein), heeft goede voorzieningen en is naar verhouding met andere luchthavens erg overzichtelijk. Alle terminalgebouwen bevinden zich bijvoorbeeld onder één dak en dat kun je van de directe concurrenten van onze luchthaven niet zeggen.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De ligging van Schiphol ten zuidwesten van Amsterdam. In blauw staat aangegeven het centrale terminalgebouw met daaraan de pieren waar je in- en uitstapt

Belangrijkste luchthaven van Nederland, gelegen in de gemeente Haarlemmermeer, ten zuidwesten van Amsterdam.

Voorbeeld

Op het bijgaande kaartje zie je de ligging van Schiphol in Nederland.

Toelichting

  • Schiphol is al erg oud en dateert uit de periode van de Eerste Wereldoorlog. Het was van oorsprong een militair vliegveld op een grasveld in de polder Haarlemmermeer. Dat vliegveldje lag iets ten oosten van de huidige luchthaven bij de huidige Oostbaan.
  • Na afloop van die oorlog bedacht een zekere Albert Plesman het idee om de militaire vliegtuigen in te gaan zetten voor het vervoer van personen en vooral post. Hij richtte de KLM (Koninklijke Luchtvaartmaatschappij) op met als thuisbasis Schiphol. Dat was in het jaar 1920. In dat eerste jaar vervoerde de luchthaven ongeveer 450 mensen.
  • In de aanloop naar de Olympische Spelen in 1928 werd de luchthaven gemoderniseerd en werd de gemeente Amsterdam eigenaar van de luchthaven. Nadat in de jaren dertig de startbanen waren geasfalteerd begon de groei van de luchthaven in te zetten.
  • De Tweede Wereldoorlog bracht veel ellende en werd de luchthaven door de Geallieerden gebombardeerd. Die waren namelijk bang dat die Duitsers onze luchthaven zouden gebruiken als uitvalsbasis voor aanvallen op Engeland.
  • Na de Tweede Wereldoorlog en de herstelwerkzaamheden groeide Schiphol snel uit zijn jasje en moest er een nieuwe luchthaven komen. Dat kon alleen de gemeente Amsterdam niet zelf betalen. Hierdoor werd de luchthaven een zogenaamde Naamloze Vennootschap met de staat als belangrijkste aandeelhouder.
  • In de jaren zestig werd er een compleet nieuw terminalgebouw neergezet op de huidige locatie. Die werd feestelijk geopend in 1967. Bij die nieuwe luchthaven lagen maar liefst vier nieuwe start- en landingsbanen die veilige starts en landingen bij elke windrichting mogelijk maakten.
  • Heel belangrijk voor de luchthaven was de opstelling van de overheid in de uitbreidingsplannen van de luchthaven. Zij steunde dat omdat men het economische belang van de luchthaven goed inschatte. Men wilde van Schiphol een echte mainport maken. Tegelijkertijd probeerde men wel de milieuoverlast te beperken. Dat enerzijds steunen van de uitbreidingsplannen en anderzijds proberen het milieu te beschermen, staat bekend als de zogenaamde dubbeldoelstelling.
  • Sinds het zogenaamde Masterplan van 1986 is er op Schiphol heel wat gebouwd aan een nieuwe verkeerstoren, extra pieren, hotels, vergaderruimtes, bagage-afhandelingssystemen en wat al niet. Belangrijk was de aanleg van een extra start- en landingsbaan. De Polderbaan werd in 2003 geopend.
  • Schiphol is zeker nog niet af. Men verwacht een verdere groei tot zo'n 65 miljoen passagiers per jaar in 2050. Daarvoor moet wellicht nog een extra landingsbaan en een extra terminalgebouw worden aangelegd.