-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Antarctica

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Het witte continent, het vergeten continent, het zuidpoolcontinent. Dat zijn de bijnamen van het meest afgelegen werelddeel. Ongerept (door de mens niet veranderd), door mensen niet permanent (vast) bewoond en voor meer dan 95% bedekt met een onafzienbare, kilometers dikke ijsmassa. Door al dat ijs is Antarctica het gemiddeld hoogst gelegen continent van de wereld. Alleen in de kuststrook zijn een paar gedeelten ijsvrij. Dit is vooral zo op het Antarctisch schiereiland. Antarctica is groter dan Australië en ongeveer net zo groot als Europa.

Het is wat klimaat betreft het meest extreme gebied op aarde. Het is er koud, zeer koud zelfs. In de winter kan de temperatuur dalen tot gemiddeld 60 à 70 graden onder nul en in de zomer is het nog steeds niet warmer dan zo’n 20 tot 30 graden onder nul. Alleen op het Antarctisch schiereiland kan het iets aangenamer zijn (tot bij het vriespunt). Op een Russisch onderzoeksstation heeft men ooit een temperatuur van bijna 90 graden onder nul gemeten! Het waait er veel en de lucht is droog en onvoorstelbaar zuiver. Je kunt er veel verder kijken dan hier. Neerslag valt er erg weinig. Gemiddeld ongeveer een kwart van wat er in ons land valt. Die neerslag blijft natuurlijk wel permanent liggen.

Op het continent wonen en werken elk jaar zo’n 3000 wetenschappers en personeel om de onderzoeksstations draaiende te houden. In de winter, wanneer het maanden achtereen donker is, loopt dat aantal sterk terug. Overwinteren op Antarctica is dan ook geen pretje. Het grootste onderzoeksstation, McMurdo, is een Amerikaanse basis waar in de zomer meer dan 1500 mensen wonen en werken. Een compleet dorp met een vliegveld, winkelcentrum, sportvoorzieningen, radiostation, bus enzovoort.

Definitie

Het zevende continent, dat bij de geografische zuidpool ligt.

Tekstverband

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Antarctica verdeeld in een aantal claims. Klik op de kaart voor een vergroting
  • De naam Antarctica komt van Arctis, het (noord)poolgebied. Ant komt van Anti hetgeen tegen betekent. Antarctica is dus de tegenhanger van het noordpoolgebied.
  • Op Antarctica wonen geen mensen permanent, maar wel voor een jaar tot een aantal jaren als medewerker van een wetenschappelijke basis. Hiervan zijn er meer dan 60. Eén daarvan is Scott-Amundsen base. Precies op de geografische zuidpool hebben de Amerikanen een onderzoeksstation gebouwd, vernoemd naar de twee mensen, die in 1911 als eerste de zuidpool hebben bereikt.
  • Er is bijna geen begroeiing, maar het aantal dieren op het land en in zee is erg groot. Denk hierbij aan pinguïns, zeerobben, zeeluipaarden, walvissen. Al dat leven is afhankelijk van grote hoeveelheden kleine zeediertjes, dat krill wordt genoemd.
  • Antarctica is van niemand en tegelijkertijd van iedereen. Een aantal landen waaronder Noorwegen, Chili, Argentinië, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben claims gelegd op delen van het continent. Om zo’n claim kracht bij te zetten, bouwde men op “hun” grondgebied soms meerdere onderzoeksstations. Als je een kaart van Antarctica bekijkt, lijkt het net op een taart, die vanuit de zuidpool is verdeeld. Een aantal van die taartstukken overlappen elkaar. In de jaren vijftig is door de VN afgesproken, dat de landen die claims voorlopig laten vallen. Ze worden ook niet geaccepteerd door de Verenigde Naties.