-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Arbeidsmigratie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Na de Tweede Wereldoorlog, 1940-1945, moest een groot deel van Nederland opnieuw worden opgebouwd. We noemen dit de wederopbouw. In deze tijd kwam ook de industrialisatie goed op gang. Er was veel werk te doen en er waren niet voldoende Nederlandse arbeidskrachten. Vanaf ongeveer 1960 kwamen er arbeidskrachten uit andere landen in Nederland werken. Eerst kwamen er vooral mensen uit het zuiden van Europa om hier te werken, later kwamen ze vooral uit Marokko en Turkije. Omdat deze mensen slechts tijdelijk in Nederland zouden werken, noemen we ze gastarbeiders. Ook nu zien we in Nederland veel arbeidskrachten uit andere landen. Er werken nu veel mensen uit Polen in verschillende sectoren.

arbeidsmigratie‎ Aantal arbeidsmigranten X 1000 naar Nederland

Definitie

Wanneer mensen uit hun geboorteland vertrekken en zich in een ander land vestigen om daar te gaan werken.

Voorbeelden

De nieuwkomers na de Tweede Wereldoorlog moesten heel vaak het eenvoudige handwerk en schoonmaakwerk doen waar Nederlanders zich te goed voor voelden. Italianen en Spanjaarden werkten vooral in de mijnen in Limburg. Veel Turken en Marokkanen werkten in het oosten van het land in de textielindustrie. We zien nu veel nieuwe arbeidsmigranten uit Polen werken in de landbouw en op de bouw.

Turkse arbeidsmigranten jaren 60
Poolse arbeidsmigranten nu
Tekstverband

Migratie komt van het Latijnse woord migrare en betekent gewoon verhuizen, het trekken van zowel planten, dieren, mensen als volkeren.