-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Arbeidsongeschiktheid

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Je kunt je baan niet meer of niet meer volledig uitoefenen. Niet omdat je ontslagen bent, maar omdat je het niet meer kunt. Lichamelijke of geestelijke klachten zijn zo groot, dat normaal werken niet meer mogelijk is. Dit kan komen door een ziekte of een ongeluk. Het overkomt elk jaar opnieuw duizenden mensen. Gelukkig wonen we in een welzijnsstaat en zorgt de overheid bij arbeidsongeschiktheid goed voor de mensen.

Definitie

Niet meer of niet meer volledig kunnen werken; je betaalde baan niet meer kunnen uitoefenen door lichamelijke of geestelijke klachten.

Voorbeelden

  • Klaas heeft een zwaar auto-ongeluk gehad en heeft daarbij zijn rug ernstig beschadigd. Hij werkte als stratenmaker. Hij werd na het ongeluk arbeidsongeschikt verklaard. Inmiddels heeft hij computercursussen gevolgd en werkt hij in een bibliotheek in zijn woonplaats.
  • Maaike werkt als docent Engels op een Middelbare school. Zij heeft onlangs een kind verloren, dat ernstig ziek was. Ze is daar geestelijk zo ziek van, dat ze het niet kan opbrengen elke dag voor de klas te staan. Ze is arbeidsongeschikt verklaard.

Tekstverband

  • Arbeidsongeschiktheid kan dus mentaal (geestelijk) zijn of lichamelijk of een combinatie van beide. Mensen kunnen volledig arbeidsongeschikt worden verklaard of gedeeltelijk.
  • Wanneer je arbeidsongeschikt wordt, betaalt de werkgever de eerste twee jaar minimaal 70% van je laatst verdiende loon door. Dat is zo met de overheid afgesproken. Vaak wordt dat aangevuld tot 100% als tenminste de arbeidsongeschikte meewerkt om te proberen weer te gaan werken. De WAO (Wet op de ArbeidsOngeschiktheid) heeft dat zo geregeld.
  • De Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) is op 29 december 2005 vervangen door de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Als je al een WAO-uitkering hebt, blijf je in de WAO.