-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Arbeidsproductiviteit

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Menno is best een knutselaar. Hij heeft een nieuwe hobby, sinds dat hij een oude Volvo heeft gekocht. Hij probeert die oude auto zelf te onderhouden. Hij is daar elke zaterdag mee bezig en zijn garage ligt vol met spullen, die hij voor zijn auto heeft gekocht. Vandaag probeert hij de uitlaat te vervangen. Wat blijkt, één bonk roest. Wat hij ook probeert, hij krijgt het niet voor elkaar. Uiteindelijk gaat hij naar een garage en legt zijn probleem voor. 'Gaan we regelen,' zegt de monteur. De auto wordt op de brug gereden en binnen een half uurtje ligt de oude uitlaat op de grond en is de nieuwe gemonteerd. Menno staat er vol bewondering naar te kijken en hij denkt: 'ja, met zulke hulpmiddelen kan ik het ook'. Door die hulpmiddelen is de arbeidsproductiviteit van de monteur veel hoger dan die van Menno. De monteur kan in een uur veel meer gedaan hebben dan Menno.

Definitie

De productie per tijdseenheid.

Voorbeelden

  • In een bedrijf produceert een werknemer voetballen. Hij produceert op een werkdag 40 ballen en werkt 8 uur. Zijn productiviteit is dan 5 ballen per uur.
  • De arbeidsproductiviteit van een grootschalige boer is veel groter dan die van een keuterboer. Logisch natuurlijk, de grote boer heeft veel meer machines, waarmee hij snel kan werken.

Tekstverband

  • Wanneer je van productiviteit spreekt, moet je dus altijd een tijdseenheid noemen. Dat kan een uur zijn, maar ook een dag, een week of een maand.
  • Inzet van de productiefactor kapitaal vergroot de arbeidsproductiviteit. Kapitaal zijn machines of het geld waarmee je die kunt kopen. Ook een gebouw dat beter geschikt is, hoort hierbij.