-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Armoedegrens

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Geen kleren aan je lijf, je eten uit vuilnisbakken graaien, geen dak om onder te schuilen bij stortregen; kortom je hebt een rotleven, want je hebt niet eens het inkomen, dat een mens nodig heeft om te kunnen voorzien in zijn basisbehoeften. Onder basisbehoeften verstaan we: kleding, goed drinkwater, voldoende voedsel, goede huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. De armoedegrens verschilt per land. In het ene land kun je met minder geld rondkomen dan in het andere land. Duidelijk is wel dat een groot deel van de wereldbevolking grote moeite heeft om in het bestaansminimum te voorzien. De Wereldbank hanteert als armoedegrens een inkomen van 1 dollar per dag.

Definitie

De armoedegrens is de scheiding tussen net genoeg geld hebben om in elk geval in je basisbehoeften te voorzien of net niet genoeg of veel te weinig geld hebben dit te bereiken.

Voorbeelden

  • Als je de film 'Slumdog Millionaire' gezien hebt, weet je wat leven in een sloppenwijk is: levensgevaarlijk, altijd honger, slecht onderdak, veel ziekten en verminkingen door gebrek aan medische zorg. De meeste bewoners van deze wijken leven onder de armoedegrens.
  • Inwoners met een inkomen onder de armoedegrens kom je overal in de wereld tegen, maar vooral in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. In West-Europa leven maar heel weinig mensen onder de armoedegrens.

Tekstverband

  • Het woord grens heeft heel veel betekenissen. Eigenlijk is de grens de afscheidingslijn, die getrokken of gedacht wordt tussen twee landen,
  • maar het kan ook de lijn zijn, waar een ander(e) gebied/gewoonte/taal begint, bijvoorbeeld de Belgische taalgrens: de lijn tussen het Vlaamse en Franse/Waalse taalgebied.
  • Als je pa zegt, dat je om elf uur thuis moet zijn, trekt hij ook een grens.
  • Verder is de grens de 'finish'.