-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Artsen zonder Grenzen

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In 1969 woedde in Nigeria een bloedige burgeroorlog. Het Rode Kruis is in het gebied aanwezig, maar mag geen hulp verlenen zonder toestemming van de regering. Twee Franse artsen van het Rode Kruis, Bernard Kouchner en Max Reclamier, kunnen zich niet verenigen met die werkwijze. Zij vinden dat álle slachtoffers van oorlogen medische zorg moeten kunnen krijgen, desnoods tegen de wil van de regering in. Bij hun terugkomst in Frankrijk besluiten ze een eigen organisatie op te richten: Médecins Sans Frontières (Artsen zonder Grenzen).

Definitie

Internationale Niet-gouvernementele organisatie (NGO), gericht op het geven van medische noodhulp aan mensen die getroffen zijn door natuurrampen of (burger)oorlogen.

Voorbeelden

  • Haïti werd in januari 2010 getroffen door een verschrikkelijke aardbeving waarbij naar schatting meer dan 250.000 mensen de dood vonden. Direct na de ramp worden medewerkers van Artsen zonder Grenzen ingevlogen om hulp te verlenen bij het verzorgen van de overlevenden.
  • In het zuiden van Soedan is al jaren een burgeroorlog aan de gang tussen christenen en moslims. Al die tijd verleent Artsen zonder grenzen hulp aan de getroffen bewoners.

Toelichting

  • Artsen zonder Grenzen werkt altijd met vrijwilligers die zelf bepalen of het in een gebied veilig is om te werken of niet. Pas wanneer ze langer dan een jaar actief zijn voor de organisatie, krijgen ze een onkostenvergoeding.
  • Artsen zonder Grenzen is op dit moment in meer dan 80 landen actief. Doel is het helpen van mensen voor wie acute medische zorg nodig is.
  • Men geeft noodhulp zonder te discrimineren op huidskleur, geloof of wat dan ook. In elk conflict stelt Artsen zonder Grenzen zich neutraal op. Men kiest dus nooit partij voor één van de strijdende groepen.
  • Voor “hun humanitaire pionierswerk in vele continenten” kreeg de organisatie in 1999 de Nobelprijs voor de Vrede.