-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Asiel

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In het latijn betekent asiel 'vrijplaats'. Dan bedoelen we natuurlijk niet een plek waar mensen met elkaar vrijen, maar letterlijk een plaats waar men vrij kan zijn. Het is een toevluchtsoord. Boeven konden vroeger bijvoorbeeld asiel zoeken in kerken. Dat was een plaats, waar je niet door de overheid gegrepen kon worden. Als je je als Nederlander niet veilig voelt in een ander land, dan kun je asiel zoeken in de Nederlandse ambassade. Daar heeft de regering van dat land niets te zeggen, laat staan te zoeken!

Definitie

Bescherming door de staat van een persoon, die zich in een ander land bedreigd voelt of vervolgd dreigt te worden.

Voorbeelden

  • Als een land in oorlog is, kunnen mensen zodanig in het nauw worden gebracht, dat ze zich niet meer veilig voelen. Ze vluchten het land uit en komen vaak terecht in de buurlanden. Vaak vragen ze daar asiel aan: toestemming om te mogen blijven.
  • Asielzoekers stappen ook vaak op het vliegtuig en melden zich als asielzoeker bij de douane van een ander land. Wanneer dat land die asielzoeker erkent, krijgt hij officieel de status van vluchteling.
  • Asielzoekers in Nederland komen op dit moment onder andere vaak uit Afghanistan en Somalië.

Tekstverband

Het woord asiel wordt ook gebruikt als opvanghuis voor mensen die hulp nodig hebben. Ook een inrichting voor de verzorging van huisdieren, die tijdelijk geen eigenaar hebben, noemen we een asiel. Denk aan een hondenasiel.