-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Assimileren

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wanneer allochtonen zich hebben gevestigd in een ander land, is het logisch dat ze cultuurkenmerken van de autochtonen overnemen. Logisch toch? Je loopt als Marokkaan in een Nederlandse supermarkt en ziet ander brood dan ze in Marokko bakken. Je besluit dat product eens te proberen. Je kijkt in ons land naar de Nederlandse TV en je leert gaandeweg steeds beter onze taal.

Definitie

Allochtonen nemen de gehele cultuur van hun nieuwe woongebied over en gaan dus volledig op in de samenleving.

Voorbeelden

  • Marokkanen die westerse kleding gaan dragen.
  • Turken die in ons land gemiddeld minder kinderen krijgen dan in hun moederland.
  • Spanjaarden die zich in ons land perfect in het Nederlands kunnen uitdrukken.
  • Polen die in ons land ook meegenieten van Koninginnedag.

Tekstverband

  • Assimilatie is een zeer geleidelijk proces. De kans dat allochtonen al hun eigen cultuurkenmerken kwijt raken, is niet zo groot. Als jullie in het buitenland zouden wonen, zou je onze eigen cultuur ook koesteren. Nederlandse emigranten, die zich in de VS hebben gevestigd, vieren vaak nog steeds Sinterklaas, krijgen drop toegestuurd van familie in Nederland en blijven vaak thuis hun moedertaal spreken.
  • Assimilatie kan geheel vrijwillig zijn of gedwongen. Allochtonen zien vaak in dat ze moeten inburgeren om goed mee te kunnen draaien in onze samenleving. Ze zijn zelf bereid elementen van de nieuwe cultuur over te nemen. De overheid ziet daar zelf natuurlijk ook het belang van in en geeft bijvoorbeeld inburgeringscursussen. De overheid vindt het goed als de allochtonen integreren in de samenleving. Gedwongen assimilatie heeft vaak te maken met discriminatie. Mensen worden benadeeld als ze zich niet aanpassen. Daarom schikken ze zich naar de heersende cultuur.