-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Athene

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Misschien ben je wel eens in Griekenland geweest. Een prachtig land, gezegend met een fijn klimaat. Een ideale bestemming voor zonaanbidders, maar ook voor mensen op zoek naar cultuur. Toeristen komen graag naar Athene. Het is een enorm grote stad waar voor de toerist veel te zien is. Oude overblijfselen zoals het Akropolis met het Parthenon, musea met kleine overblijfselen, maar ook de leuke toeristische wijk Monastiraki met zijn vlooienmarkt die aansluit op de grote moderne winkelstraat Ermou. In de zomermaanden kan het in Athene verstikkend warm zijn. Beste tijd om deze stad te bezoeken is dan ook het voorjaar of najaar.

Definitie

Hoofdstad van Griekenland sinds 1834.

Voorbeelden

Athene ligt centraal in Griekenland bij de rode pijl. Klik op de kaart voor een vergroting.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127

Toelichting

  • Athene, in spreektaal Athína, is vernoemd naar de Griekse godin Athena. Zij is de godin der wijsheid en wetenschappen.
  • Van de 11 miljoen Grieken die het land telt, wonen er maar liefst 4 miljoen in Athene met zijn voorsteden. Het is dus veruit de belangrijkste stad van het land.
  • Tot de benoeming van Athene in 1834 tot hoofdstad van Griekenland, woonden er maar weinig mensen.
  • Door de voorliefde van koning Otto (1815-1867) voor de oudheid, kreeg de stad na zijn benoeming tot koning in 1832 een nieuwe uitstraling. De stad werd de nieuwe hoofdstad. Onder verschillende architecten waaronder Duitsers en Denen, ontstond het nieuwe Athene met neoclassicistische bouwwerken. Voorbeeld is de Neoklassieke Trilogie bestaande uit de academie, de universiteit en de nationale bibliotheek.
  • Na WOI kwamen er veel vluchtelingen en mensen van het platteland naar de stad. Er was echter geen plan voor het bouwen van nieuwe huizen, waardoor er ‘moderne’ gebouwen tussen kwamen te staan.
  • Sinds de Olympische spelen van 2004 is Athene een moderne, toegankelijke stad. Ervoor hing er veel smog, waren de hotels en het eten slecht, het vliegveld klein, etc. Met onder andere het geld voor de Olympische spelen en het inspelen op het gevoel van de bewoners, de nationale trots, is veel aangepakt. Er zijn veel nieuwe wegen aangelegd, een metrolijn en een nieuwe vluchthaven die groter en overzichtelijk is. Alle wegwijsborden zijn zowel in het Grieks als in het Engels. Meer elektrische bussen en winkelstraten zijn autovrij gemaakt. Daarnaast zijn musea en hotels gemoderniseerd en villa’s uit het classicistische tijdperk opgeknapt met steun van de overheid.
  • Griekenland ligt in de tijdzone van Oost-Europa, wat betekent dat het er altijd 1 uur later is dan bij ons.