-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Atjeh

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Bij geschiedenis of aardrijkskunde al gekeken naar onze koloniën? Dan heb je het zeker over Indonesië gehad. Atjeh ligt daar in het uiterste noordwesten van Sumatra, het op één na grootste eiland van de Indonesische archipel. Het is een gebied dat nogal eens met rampspoed te maken heeft. Regelmatig vinden er natuurrampen plaats. Er wonen moslims, die streng gelovig zijn en zich nog afzetten tegen invloeden van buitenaf. Ze willen onafhankelijkheid; een eigen land. In de koloniale periode heeft ons eigen land al gemerkt dat het gebied zijn eigen ideeën heeft. Het was erg lastig om het opstandige gebied voor ons te winnen. Uiteindelijk is dit niet gelukt en is Atjeh nooit deel geweest van Nederlands-Indië. Ook na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië in 1949 heeft Atjeh altijd gestreden voor onafhankelijkheid.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Atjeh is het groene gedeelte

Noord-westelijk deel van het eiland Sumatra. Een streng Islamitische provincie van Indonesië, die regelmatig in opstand komt tegen de regering.

Voorbeeld

Zie voor de ligging van Atjeh de nevenstaande kaart.

Tekstverband

  • De laatste keer dat Atjeh getroffen werd door doffe ellende was op tweede Kerstdag 2004. Weten jullie nog? Een gigantische aardbeving voor de kust van Sumatra zorgde voor een enorme tsunami, die aan meer dan 250.000 mensen het leven kostte. Die beving ontstond net voor de kust van Banda Atjeh, de hoofdstad van het gebied. Vrijwel de gehele stad werd verwoest en nog steeds wonen de meeste mensen in noodonderkomens.
  • Eén voordeel heeft de tsunami gehad. Hij zorgde voor een verzoeningspoging tussen de Indonesische regering en de rebellen in het gebied. Het is nog steeds niet echt rustig in het gebied, maar de rebellen en de regering proberen wel te komen tot een definitief staakt-het-vuren.
  • Atjeh wordt ook wel geschreven als Aceh.