-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Atol

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Diego Garcia in de Indische Oceaan. Op dit eiland ligt een grote Amerikaans-Britse basis

Midden in de Indische Oceaan en vooral de Grote Oceaan liggen duizenden eilanden die als je ze van boven ziet, eruit zien als een smalle reep zand van hooguit enkele honderden meters breed die de vorm heeft van een ring. Ze liggen hooguit enkele meters boven zeeniveau. Deze ringvormige eilanden bestaan uit koraal en worden atollen genoemd.

Veel van deze atollen zijn bewoond. Op de eilanden ligt meestal maar één langgerekte doorgaande weg. De zee is nooit ver weg!

Door de zeespiegelstijging zijn veel van die atollen gedoemd te verdwijnen in de toekomst. Doordat het warmer wordt, smelten op aarde landijskappen af en zet bovendien het zeewater uit. Bovendien zullen de eilanden steeds vaker getroffen worden door tropische stormen en orkanen die het water verder opzwiepen.

Definitie

Ringvormig koraaleiland, gelegen in tropische wateren.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Rangiroa - een atol in de Grote Oceaan (het maakt deel uit van Frans Polynesië) - satellietfoto
  • Rangiroa in de Grote Oceaan (Frans Polynesië)
  • Diego Garcia in de Indische Oceaan (militair eiland onder Brits bestuur)
  • Funafuti in de Grote Oceaan (hoofdeiland van de staat Tuvalu)

Toelichting

  • Een atol heeft altijd als fundament een restant van een oude vulkaan. Die vulkaan stak vroeger als een eiland boven zee uit. In tropische gebieden zal aan de kust in een ondiepe zee koraal gaan groeien. Door verwering en erosie van de vulkaan, blijft er van die vulkaan steeds minder over. Door zeespiegelstijging groeit het levende koraal verder omhoog terwijl de vulkaanrest in zee zakt.
  • Resultaat is een ringvormig eiland dat bestaat uit koraal met in het midden een ondiepte. Die lagune bevat als de ring perfect gesloten is zoet of brak (licht zout) water. Als de ring aan een of meerdere kanten open is, bestaat de lagune uit zout water.
  • Omdat koraal alleen groeit in water met een temperatuur van zo’n 27 graden Celsius, komen atollen alleen voor in de tropen.
  • Ook in gematigde streken komen in de oceanen natuurlijk vulkanen voor. Als die door verwering en erosie geheel verdwenen zijn, blijft er een gevaarlijke vulkaanpunt over die soms maar net boven zeeniveau uitsteekt of net eronder. Zo’n vulkaanrest in zee kan voor de scheepvaart erg gevaarlijk zijn.