-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Autochtoon

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Het lijkt zo simpel, een autochtoon is het tegenovergestelde van een allochtoon: hij die van verre komt, een vreemdeling. Een autochtoon is eigen, hoort hier dus van oorsprong thuis. Toch is het niet zo simpel. Het CBS heeft voor een allochtoon de volgende beschrijving: Iemand waarvan op zijn minst één ouder in het buitenland is geboren. Iemand die in ons land geboren is, is dus nog niet automatisch autochtoon, net zo min als iemand die in het buitenland is geboren, automatisch een allochtoon is. Lees de omschrijving nog maar eens goed. Als beide ouders in Nederland zijn geboren, ben jij autochtoon, ongeacht waar jij geboren bent. Jouw kinderen op hun beurt…. Snap je het nog een beetje?

Definitie

Volgens het CBS is een autochtoon iemand van wie beide ouders in Nederland zijn geboren.

Voorbeelden

  • Jan zijn moeder is een Senegalese, die verkering kreeg met een Nederlander. Zij is hier komen wonen toen ze in verwachting was van Jan. Jan is volgens het CBS allochtoon.
  • De vader en moeder van Jules zijn beide Nederlander. Ze zijn geëmigreerd naar Australië, maar Nederlands blijven spreken. In Australië is Jules geboren. Toen Jules 20 jaar oud was, is de de familie teruggekeerd naar Nederland. Volgens het CBS is Jules een autochtoon. De kinderen van Jules zullen echter officieel allochtoon zijn, ook al zien ze er knap Hollands uit!

Tekstverband

  • In de omgangstaal wordt een autochtoon niet omschreven als iemand die ouders heeft, die hier zijn geboren. De kleinkinderen van een Turkse familie, die naar Nederland is geëmigreerd zijn in de omgangstaal nog steeds allochtonen. Officieel moet je ze echter autochtoon noemen.
  • De meeste mensen denken bij autochtoon aan iemand met de Nederlandse etniciteit. Dus aan iemand, die er Nederlands uitziet en ook de Nederlandse cultuur uitdraagt. Allochtonen zijn in dat verband dan mensen met een andere culturele achtergrond. Op zich is het niet erg als je zelf de termen op die manier gebruikt, zo lang je je er maar van bewust bent, dat dat volgens de officiële omschrijving dus niet klopt.