-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Azië

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Waar denk je aan als je aan Azië denkt? Het zou zo maar kunnen dat China in je opkomt. Niet gek natuurlijk; China is een erg groot land met meer dan 1.4 miljard mensen. Of je denkt aan het enorme Siberië, waar het in de winter Siberisch koud kan worden tot wel veertig of vijftig graden onder nul. Of je denkt aan al die verschillende culturen, die in het werelddeel voorkomen. De Islamitische landen in het Midden-Oosten, de Hindoeïstische cultuur in India en op het eiland Bali, de Boeddhistische cultuur in Thailand. Azië is veruit het grootste continent ter wereld met ook de meeste inwoners. Bijna 4 miljard mensen wonen er op een oppervlakte van bijna 44 miljoen vierkante kilometer.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De 7 continenten - Klik op kaart voor vergroting

Grootste werelddeel ten oosten van Europa en Afrika. Op de kaart staat Azië aangegeven met de kleur oranje.

Voorbeelden

Azië wordt verdeeld in:

  • Noord-Azië : Siberië
  • Centraal-Azië: Hier horen vooral staten bij, die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie zoals Kazachstan.
  • Oost-Azië: Hiertoe behoren onder andere Japan, China, Noord- en Zuid Korea.
  • Zuid-Oost Azië: Hiertoe behoren bijvoorbeeld Thailand, Vietnam, Cambodja, Indonesië en Singapore.
  • Zuid-Azië: India, Bangladesh en Pakistan
  • Zuid-West Azië: Hier horen de landen van het Midden-Oosten, zoals Oman en Irak bij.

Toelichting

  • Eigenlijk mag je Azië geen continent noemen, omdat het samen met Europa één grote landmassa maakt. Je kunt om die reden beter spreken van 'Eurazië' (Europa en Azië samen). Toch is het in de loop der tijd gebruikelijk geworden Azië als een apart continent te beschouwen. Het is in ieder geval een apart werelddeel.
  • De meeste landen in Azië behoren tot de ontwikkelingslanden. Dat geldt niet voor allemaal. Het best ontwikkelde land in Azië is Japan. China is op dit moment hard bezig ook een economische grootmacht te worden.
  • Een aantal Aziatische landen heeft de laatste tientallen jaren kans gezien zich economisch te ontwikkelen met allerlei vormen van industrie. Met name elektronica en textielindustrie doen het erg goed. Landen waarvoor dit geldt, noemt men ook wel de Newly Industrialising Countries (NIC's). Voorbeelden: Zuid-Korea, Singapore en Taiwan.
  • De belangrijkste reden dat veel westerse landen zich in Azië vestigen is het lage loonpeil en het grote aanbod aan laaggeschoolde arbeiders. In bijvoorbeeld de textielfabrieken zijn veel arbeidskrachten nodig.