-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bacterie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Iedereen heeft wel eens gehoord van bacteriën. Zonder bacteriën zouden we niet eens kunnen leven. Ze zitten overal. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze zitten er. Op je huid, op tafel, in de lucht, in de grond, op geld, op je pen, op je beeldscherm en zelfs in je. Er wordt geschat dat een persoon bijna 1 kg aan bacteriën bij zich draagt in zijn darmen!

Maar wat zijn bacteriën nu eigenlijk? Ze zijn erg klein. Je kunt ze alleen maar zien met een microscoop. Er zijn op aarde veel verschillende soorten. Sommigen worden gebruikt om voedsel te maken zoals brood, bier, zuurkool, yoghurt en kaas. Andere maken ons heel erg ziek. De bacterie die eigenlijk in onze darmen leeft kan ons heel ziek maken als hij ergens anders terecht komt in het lichaam. Dit is de reden waarom je je handen goed moet wassen voordat je gaat eten.

Definitie

Een organisme wat we alleen maar kunnen bekijken met een microscoop.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De E.Coli bacterie

Voorbeelden

Onze darmbacterie heet: E. coli. De bacterie die veel in het nieuws is tegenwoordig (EHEC) is een soort van E.Coli bacterie. In sommige drankjes zitten ook bacteriën (bijvoorbeeld: L. casei defensis). Er wordt verteld dat deze goed zijn voor je darmen.

Toelichting

Als je rauwe kip eet kun je ook ziek worden, deze bacterie heet Salmonella. Bacteriën kunnen heel erg gevaarlijk zijn. In de middeleeuwen zorgde een bacteriesoort ervoor dat ongeveer de helft van alle mensen in Europa stierf. Dit kwam door de pest en wordt veroorzaakt door een bacterie. Als er een bacterie in je lichaam komt gaat je lichaam proberen de bacterie eruit te krijgen. Hierdoor kun je koorts krijgen en je beroerd voelen.