-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bangladesh

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

locatie van Bangladesh klik op de kaart voor vergroting

Op welk land zou de volgende omschrijving van toepassing kunnen zijn? Laaggelegen deltagebied met een tropisch moessonklimaat. Dat deltagebied zouden wij kunnen zijn, maar dat tropisch moessonklimaat natuurlijk niet. Het land dat we hier bedoelen is Bangladesh, één van de armste landen in Azië. Bangladesh telt meer dan 130 miljoen inwoners, die elk jaar getrakteerd worden op grote hoeveelheden water. Volksvoedsel is rijst, dat daar natuurlijk goed groeit in die warme, vochtige omstandigheden.

Definitie

Aziatisch land, gelegen in de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra.

Voorbeeld

  • Bangladesh is vroeger een deel van Brits gebied geweest, dat Bengalen werd genoemd. Dat gebied werd verdeeld in een Hindoegedeelte (het huidige India) en een Islamitisch gedeelte dat Pakistan heette. Dat laatste land bestond uit twee delen, West-Pakistan en Oost-Pakistan. Het oostelijk gedeelte werd volledig genegeerd door het westelijk deel. Daarom ontstonden daar opstanden.
  • Oost-Pakistan is na een bloedige strijd in 1971 onafhankelijk geworden. Het land heette vanaf toen Bangladesh. De hoofdstad daarvan is Dacca.

Tekstverband

  • Bangladesh bestaat voornamelijk uit laaggelegen riviergebieden (delta’s) van de bekende rivieren de Ganges en de Brahmaputra. Het land kent een heel droog seizoen (onze winter) en een vochtige zomer. In deze moessonperiode valt er echt ongelooflijk veel neerslag en niet alleen in Bangladesh zelf. Met name in de Himalaya, die ten noorden van het land ligt, valt dan ontzettend veel regen. Al dat water komt naar beneden en zorgt voor zeer hoge rivierstanden. Overstromingen zijn dan het gevolg.
  • De overstromingen in Bangladesh brengen naast een hoop ellende ook één voordeeltje mee: de akkers worden elk jaar weer met vers slib bedekt en krijgen zo een natuurlijke bemesting.
  • Behalve door overstromingen van rivieren wordt Bangladesh ook elk jaar opnieuw geteisterd door orkanen en soms vloedgolven (tsunami’s). Het is dus niet het gemakkelijkste land om in te wonen!