-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bartholomeus Diaz

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Bartholomeus Diaz was een bekende Portugese zeevaarder / ontdekkingsreiziger. Hij bereidde de weg voor anderen om via de zuidpunt van Afrika door te varen naar India. Hij was in 1486 door Koning Joao II tot expeditieleider benoemd om via de zuidpunt van Afrika te proberen India te bereiken. Dat kostte hem heel wat moeite omdat hij, langs de kust van Afrika in zuidelijke richting varend, zowat continu de zuidoost passaat tegen had. Om die wind te omzeilen, voer hij op een gegeven moment wat naar het zuidwesten, kwam toen in een zware storm terecht zodat hij het richtingsgevoel kwijt was. Toen het weer rustig was, voer hij verder in zuidoostelijke richting en was, zonder het te beseffen, Kaap de Goede Hoop gepasseerd. Dat merkte hij omdat ten oosten van Afrika het zeewater veel warmer is door een warme zeestroom die daar voor de kust loopt. De bemanning van Diaz had er na een paar honderd kilometer verder varen, genoeg van en dus keerde men terug. In december 1488 was hij terug in Lissabon.

Definitie

Portugese zeevaarder (1450 – 1500) die voor het eerst Kaap de Goede Hoop rondde.

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De eerste reis van Batholomeus Diaz. Viaje de ida betekent heenreis, viaje de vuelta is Portugees voor terugreis.

Zie voor de eerste reis van Batholomeus Diaz de bijgaande kaart.

Toelichting

  • Vanwege die enorme storm tijdens de eerste passage van de kaap noemde Diaz die de Stormkaap. Later heeft Koning Joao II die naam veranderd in Kaap de Goede Hoop, omdat hij toch goede hoop had dat binnenkort India bereikt zou worden.
  • Het noodlot wil dat Bartolomeus Diaz in 1500 als scheepskapitein meeging tijdens de Indiareis van Pedro Cabral. Tijdens die reis verging zijn schip in opnieuw een zware storm vlakbij Kaap de Goede Hoop. Misschien had hij die kaap zelf maar niet Stormkaap moeten noemen!