-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Basisbehoefte

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stel je zit op een onbewoond eiland. Waar heb je dan op zijn minst behoefte aan? Ik hoor je al denken: 'in ieder geval iets te eten'. Als het enigszins kan, wil je ook nog een beetje gevarieerd eten. Ook schoon drinkwater zal op je verlanglijstje staan. Heb je dat niet, dan zul je het niet lang uithouden op dat eiland. Verder zul je kleding aan willen hebben. Kou lijden is namelijk niet prettig. Daarbij is het ook belangrijk dat je een dak boven je hoofd hebt om je te beschermen.

Definitie

Alle dingen, die mensen echt nodig hebben om te kunnen overleven.

Voorbeelden

Er zijn zes basisbehoeften:

De laatste twee worden soms ook tot de basisrechten gerekend. Je hebt ze niet als allereerste nodig, maar wel om je te kunnen ontwikkelen en geholpen te kunnen worden als je ziek bent.

Tekstverband

  • Naast basisbehoeften hebben mensen ook basisrechten, zoals het recht op onderwijs, het recht op goede gezondheidszorg en het recht op vrije meningsuiting.
  • Het is niet eenvoudig te bepalen, wanneer iemand aan de basisbehoeften kan voldoen.
    • Stel dat je voldoende te eten hebt, maar het is alleen rijst. Voldoe je dan aan de basisbehoefte voedsel? Vast staat in elk geval, dat je dan ziek zult worden, omdat je lichaam niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
    • Stel dat je uit waterputten water kunt halen, maar dat water bevat allerlei bacteriën, waar je ziek van kunt worden. Voldoe je dan aan de basisbehoefte water?
    • Stel dat je in een sloppenwijk woont in een zelfgemaakt huisje van afvalmateriaal met een lekkend dak en regenwater, dat over de vloer door het huis stroomt als het hard regent. Voldoe je dan aan de basisbehoefte huisvesting?
  • Op het continent Afrika leven in verhouding de meeste mensen, die eigenlijk niet kunnen voldoen aan hun basisbehoeften.