-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bedoeïenen

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Waar denk je aan bij het woord Sahara? Waarschijnlijk aan zand, heel veel zand. Toch komen er ook in die Sahara plaatsen voor waar water is, een oase. Daar komt soms grondwater aan de oppervlakte. En, waar water is, zijn mensen. Deze mensen hebben zich aangepast aan extreme omstandigheden, want water is er natuurlijk niet in overvloed. Ze houden vee, voornamelijk geiten en kamelen en trekken van oase naar oase. Telkens net voordat de begroeiing door de beesten is opgegeten. Zo kan deze weer herstellen en aangroeien. Ze zoeken steeds een andere woonplaats en keren naar verloop van tijd weer terug in de hoop, dat dan de begroeiing weer voldoende is hersteld. Het vee kan op die plek dan opnieuw grazen. Deze mensen zijn de Bedoeïenen. Letterlijk betekent dat 'woestijnbewoners'.

Definitie

Arabische nomadenstammen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Voorbeeld

  • In Marokko kun je als je rondreist in open vlakten grote tenten zien staan. In de winter brandt in het midden een houtkachel waar de Bedoeïenen op koken. Tegen de tent aan maken de Bedoeïenen een omheining, waar het vee 's nachts kan staan.
  • De Bedoeïenen vormen een trots volk, dat erg gastvrij is en leeft in grote familieverbanden, zogenaamde clans. Het zijn de voorouders van de moderne Arabieren.

Tekstverband

  • Bedoeïenen leven niet alleen in de woestijn, maar vooral in de aangrenzende steppegebieden, waar iets meer neerslag valt.
  • Ze leven in tenten van geitenhaar, waarin meestal een mannen- en een vrouwenhelft te vinden zijn, gescheiden door een doek. Op de grond liggen meestal tapijten.
  • Bedoeïenen krijgen het steeds moeilijker om op hun oorspronkelijke manier te leven. Hun woongebied wordt aangetast door een steeds toenemend aantal sedentaire boeren; boeren met een vaste verblijfplaats. Soms worden ze zelf ook boer, al vindt een Bedoeïenen dat eigenlijk maar niks.
  • Ook de overheid wil graag dat ze een vaste woonplaats krijgen, omdat ze dan beter in de gaten gehouden kunnen worden en het ook beter is voor de kinderen. Ze kunnen dan namelijk naar school!