-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Begroting

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Marloes heeft een geweldig plan. Uitgekeken op al die saaie riemen, die je in de winkels kunt kopen, wil ze broekriemen gaan verkopen, die je zelf kunt aankleden met allerlei blingbling. De basisriemen wil ze in Europa kopen bij bestaande fabrieken. De blingbling wil ze goedkoop laten produceren in een Aziatisch land. Marloes vindt een compagnon en samen gaan ze naar een bank om hun idee toe te lichten. Ze willen graag geld hebben om het één en ander te kunnen financieren. De bank luistert, maar komt nog niet gelijk met geld over de brug. De bank wil een duidelijke begroting, waarin niet alleen de kosten staan vermeld, maar ook de verwachte opbrengsten.

Definitie

Berekening met te verwachten kosten en opbrengsten.

Voorbeelden

  • Een docent organiseert een reis voor de leerlingen van de bovenbouw. Hij berekent de vervoers- en verblijfkosten en kosten voor bijvoorbeeld museumbezoek. Hij maakt een begroting voor de hele reis. Op basis daarvan bepaalt hij wat elke leerling moet betalen als hij meegaat.
  • Een huiseigenaar wil verbouwen. Hij maakt met een aannemer een begroting van de te maken onkosten. Daarna gaat hij met die begroting naar de bank en probeert voor dat bedrag een tweede hypotheek af te sluiten om de verbouwing te financieren.

Tekstverband

Begrotingen zijn natuurlijk vaak voor een deel giswerk. In het geval van Marloes is bijvoorbeeld nooit van te voren precies te zeggen wat de kosten van de productie zullen zijn en hoeveel mensen haar riemen mooi zullen vinden en gaan kopen. Wellicht vinden mogelijke kopers ze uiteindelijk wel veel te duur. Daarom moet je altijd een flinke post 'onvoorzien' op je begroting zetten. Hier kan alles onder vallen, waar je niet op gerekend had. Bijna altijd gaat er namelijk wel iets mis of vallen dingen duurder uit.