-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Belangengroepering

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een overheid houdt zich bezig met het maken van plannen en het uitvoeren daarvan. Daarbij moeten ze natuurlijk in de gaten houden voor wie de plannen bedoeld zijn. Als je bijvoorbeeld verwacht, dat mensen in de toekomst minder kinderen krijgen en de mensen die er zijn ouder worden, dan zal de bevolking gemiddeld steeds ouder worden. Je krijgt dan een steeds kleinere groep jongeren en in verhouding meer oudjes. Dat betekent dat de overheid meer aandacht zal moeten schenken aan ouderen. Zij vormen dan een belangengroepering. Voor hen is het van belang dat de overheid zorgt voor geschikte woonruimte en een nog beter functionerend openbaar vervoer.

Definitie

Groep mensen, die samen hetzelfde belang heeft.

Voorbeelden

  • Een bedrijf dat groepsreizen organiseert voor besloten groepen (zoals schoolklassen) heeft als belangengroepering docenten op bijvoorbeeld middelbare scholen. Zij zijn het tenslotte, die deze reizen organiseren.
  • Een belangengroepering voor de minister van Landbouw zijn de grote veeteeltbedrijven.
  • Een belangengroepering van een dansschool zijn jongeren, maar ook alleenstaande ouderen zou zo’n school kunnen aanschrijven met reclame.

Tekstverband

Voor overheden en bedrijven is het erg belangrijk de belangengroeperingen goed in beeld te hebben. Ze moeten weten om wie het gaat en hoe je de mensen moet bereiken.